Upp

Snart kommer alla att ha vapen hemma

Vi skrev tidigare om möjligheterna med 3D-skrivaren och visst finns det fantastiska möjligheter med 3D-skrivaren men som med varje teknologisk innovation så finns det en baksida. Det räcker med att blicka tillbaka till början av det förra seklet för att se hur tekniska innovationer har använts i onda och grymma syften. Banbrytande upptäckter inom kärnfysik resulterade i att människan kunde utveckla atombomben. Bröderna Wrights uppfinning flygplanet sprängde gränserna för vad som var möjligt, men skulle 30 år senare spränga städer under andra världskriget.

Som tidigare nämnt så har även 3D-skrivaren börjat användas i rena krigs- och våldssyften. Nu har det blivit möjligt att skriva ut fullt fungerande vapen med en 3D-skrivare, rapporterar NyTeknik. Detta betyder att det kommer bli betydligt lättare att skaffa vapen vilket kan betyda att antalet skolmassakrer i stil med Columbine kan öka. Även terrorattentat som det som utfördes på Utöya och i Oslo av Anders Breivik kan öka. Det är en skrämmande tanke att vapen blir mer lättillgängliga och detta kommer förmodligen medföra att priserna på vapen minskar i och med att utbudet ökar. Och det är både enkelt och lätt att tillverka vapen av denna typ. En 3D-skrivare kostar endast 7.000 kronor och man skriver ut olika delar av vapnet för att sedan montera ihop det likt en Ikeamöbel. Många politiker vill nu införa förbud mot denna teknik för att stävja en eventuell ökning av vapeninnehav.

Om du vill veta mer vapen som har skrivits ut via 3D-skrivare rekommenderar vi att du ser Vice:s intressanta dokumentär i ämnet.