Upp

Självrengörande tallrik nomineras till designpris

Vi har tidigare skrivit om den svenska designfirman Tomorrow Machine som tillsammans med Innventia utvecklat en tallrik som är immun mot smuts. Vid det tillfället var deras produkt The Self-Cleaning Cellulose Dinnerware bara i teststadiet. Men sedan dess har de förfinat tekniken och börjar allt snabbare närma sig en kollektion som är redo för allmänheten.

– I dessa demonstratorer var tallriken och skålen behandlade med en kommersiellt tillgänglig superhydrofobisk spray, men i framtiden kan cellulosaytan modifieras på en strukturell eller molekylär nivå för den egenskapen, säger Hjalmar Granberg som är forskare vid Innventia.

Nu har deras fantastiska teknologi nominerats till INDEX: Award 2015 inom kategorin Home-Sustainable Living. Det är ett pris som delas ut varannat år i Danmark, och är ämnat belöna produkter som är både snyggt och användbart designade.

Det här blir tredje gången som Innventia och Tomorrow Machine nomineras till designpris. De har tidigare vunnit både The Dieline Sustainable Packaging Award och Plastovationer för den tidigare produkten Sustainable Expanding Bowl, vilket är en skål som blir större när man häller på vätska.