Upp

Ny start-up hjälper konsumenter hålla koll på sin energianvändning hemma

Bidgely är ett start-up som hjälper konsumenter att överse och styra sin energiförbrukning i hemmet. De berättade nyligen att de mottagit fem miljoner dollar från Khosla Ventures för fortsatt utveckling av företaget. Khosla har tidigare gjort sig kända för att investera i flera miljövänliga innovationer.

Bidgely startedes 2011 av Abhay Gupta och Vivek Garud. Den hjälper konsumenter att spara pengar på sin energianvändning genom att den analyserar hushållets energikonsumtionmönster med en algoritm som känner igen olika individuella hushållsapparater såsom en poolpump eller en luftkonditioneringsenhet. Datan som algoritmen får fram presenteras sedan på en dator- eller mobilapplikation. Den visar tydligt hur mycket energi varje hushållsapparat använder och hur mycket det kostar.

En utmaning att göra energianvändning mer intressant

energi”Många vet inte ens att det går att få en energiräkning som visar hur mycket varje apparat kostar, så en viktig del av vårt jobb är att utbilda folk om potentialen,” säger Gupta. ”En annan viktig och svår utmaning är att göra energi mer roligt och intressant. Vi vet att energi inte är det mest glamourösa man kan syssla med och det är inte precis kul att gå igenom sin energiräkning.”

Bild: http://miltronicsweden.lappgroup.com/

Hjälper konsumenter förstå varför hushållsapparater drar mer energi än de ska

Bidgelys syfte är att göra energigranskning mer meningsfullt genom att visa konsumenter hur deras energiförbrukning  jämför sig med de generella nivåerna för liknande apparater. Applikationen ger även förslag på hur hushållet kan minska sina räkningar genom att meddela inte bara vilka hushållsapparater som är ineffektiva, men även varför de är det. Exempel på detta kan vara en luftkonditionering som är satt på en alltför kall nivå för att effektivt kunna kyla ett rum, ett kylskåp som öppnas för ofta eller ett dåligt isolerat hus.

För de som vill gå in ännu mer i detalj om sin energianvändning kan informationen brytas ner till förbrukning per timme, månad eller år. Hittills fungerar Bidgely i USA och Kanada men de planerar att expandera inom kort till Nya Zeeland, Australien, Frankrike och Asien. För tillfället är de störst i Kalifornien, där information om elektricitetsanvändningen från mer än 10 miljoner hushåll finns tillgängligt.