Upp

Kone installerar hissar i Kingdom Tower

Arbetet på Kingdom Tower i Jeddah, Saudiarabien, är i full fart, och tidiga rapporter förutser att det ska stå klart 2018. Nu har de precis inlett planeringen för hur hissystemet ska se ut i byggnaden, och beslutat vilken teknologi som kommer användas.

En byggnad som kommer bli över en kilometer kräver en smart lösning för att människor ska kunna röra sig snabbt, smidigt och säkert igenom den. Företaget som har ansvar för den vertikala transporten i den enorma byggnaden är Kone, som nu planerar installationen av de bärande styrskenor som behövs innan höghastighetshissarna kan installeras.

På grund av höjden krävs unik och avancerad teknologi för att garantera snabb och säker transport i huset. Därför kommer Kingdom Tower utrustas med dubbeldäckarhissar uppburna av företagets egna UltraRope teknologi – ett rep som väger en tredjedel av traditionella rep utan att offra på vare sig hållbarhet eller styrka. Detta innebär att man kommer kunna använda normala maskiner på hissarna, vilket kommer öka byggnadens hållbarhet genom en lägre energikonsumtion.

Hissarna kommer att färdas i en hastighet över 10 meter per sekund, vilket innebär att man kan ta sig upp till de högsta beboeliga våningarna på endast 52 sekunder. Vidare kommer byggnadens hisschakt på 660 meter bli världens längsta – ett till rekord för Kingdom Tower, som kommer vara världens högsta skyskrapa när det är färdigställt.

- Jag är väldigt glad att vi äntligen kan ta nästa steg tillsammans med Kone i byggnadsarbetet på Kingdom Tower, säger Mounib Hammoud, vd på Jeddah Economic Company. Att bygga det högsta tornet i världen handlar om mänsklig uppfinningsrikedom och att utnyttja styrkan i våra material.