Upp

Framtidens hälsa

Välkommen till personlig medicin, den nya trenden av skräddarsydda hälsopreparat – kommer snart till en doktor nära dig.

Michelle, en 40-årig kirurg, var orolig. Hon hade varit orolig under en lång tid. Både bröstcancer och hjärtsjukdom hade skördat alltför många offer i hennes släkt. Hon siktade på att bli en förebild av hälsa och anmälde sig till flera maratonlopp, åt bara organiskt och följde de klassiska läkarråden till perfektion. Men ändå, eftersom hon var läkare, visste hon att det trots allt kanske inte var nog.

Vad hon önskade att hon hade var en medicinsk kristallkula, någonting som skulle kunna se djupt inom henne och förutse om hon skulle vara till liv så länge att hon fick se hennes döttrar växa upp och må bra. Vad hon hittade istället var Diagnostic and Medical Specialists of Greenwich, en klinik i Connecticut som ligger i framkant när det gäller ny tids forskning kring hälsa. En klinik där hon kunde hitta anledningen till vad hennes riktiga risker var och hur hon kunde undvika att bli allvarligt sjuk i framtiden.

Michelle satt i flera timmar med en doktor som kartlade flera generationer i släktens historik om sjukdomar. Hon beställde ett test för att se möjliga mutationer som låg i släkten och som kunde leda till bröst- eller äggstockscancer. De beräknade även utifrån hennes personliga faktorer risken för att hon skulle drabbas av en hjärtattack eller stroke. Det kan låta som avancerad sci-fi från någon film om framtiden men idag går det verkligen att undersöka och bedöma hälsorisker på detta sätt. Det kallas personlig medicin och det finns stor chans att det inom en snar framtid går att få denna typ av information hos en klinik nära dig. Kanske till och med på din närmaste vårdcentral.

Michael Snyder, VD på Stanford Center for Genomics and Personalized Medicin säger att det här är framtiden. Man kommer kunna se vad ens personliga risk är och sedan information om hur man kan ta de rätta stegen för att undvika de sjukdomar man har störst risk att drabbas av.

Men trots att forskningen har nått så pass långt att den här personliga medicinservicen finns tillgänglig kan man ända fråga sig, funkar det verkligen? Flera framstående läkare tror att det faktiskt kan fungera. Istället för att alla ska följa allmänna råd, som inte tar i beaktning varje enskild individs egna förutsättningar, tar behandlingen hänsyn till dina riskfaktorer. Moderna verktyg kan analysera din hälsa på en djupare nivå än vad det någonsin varit möjligt. Med all forskning som görs på området är det bara en tidsfråga tills den personliga servicen når Sverige och slår igenom stort även här.

Framtidens hälsovård tenderar också att dra mot det naturliga hållet med olika kosttillskott och hälsokost som innehåller näringsämnen och vitaminer från växtriket. Som ett exempel innehåller kosttillskottet Priorin (länk till Topformula.se) bland annat sädesslaget hirs som i sin tur består av flera viktiga fett- och oljesyror. Detta sägs bidra till ökad hårväxt och bättre hud.