Upp

Fairphone och Google Ara startar en ny epok för smartphones

Phonebloks fick mest och tidigast uppmärksamhet. En industriell designers idé om att bygga smartphones på ett mer flexibelt sätt som både öppnade för ökad valfrihet, ökad konkurrens på hårdvarunivå samt mindre så kallat e-waste. Win-win-win helt enkelt.

Sen visade det sig att Motorola jobbat på exakt samma idé sedan några år vilket också var det enda Google behöll när de senare sålde företaget. Nu har de fått sällskap av Fairphone som delar samma värderingar i det stora, men fokuserar på social rättvisa. Tillsammans utvecklar de vad som kommer att bli första hemelektroniken på väldigt länge som inte producerats av okända underleverantörer i Asien med extremt låga marginaler som leder till värdelösa arbetsförhållanden.

Personligen tror jag att konkurrensen och valfriheten i Google Ara kommer att göra Fairphone onödig, eftersom att det blir möjligt att skapa en mängd olika konfigurationer med olika teman inklusive fairtrade-inspirerat och miljövänligt. Oavsett är det en extremt spännade och efterlängad utveckling som har fått väldigt positiv respons. Jag behöver egentligen byta telefon nu men nästa efter det blir nog en Google Ara.

I Sverige har vi tyvärr inga företag som tillverkar telefoner, men vi har andra företag som kämpar på. Uttaget jobbar stenhårt för att få Sverige att använda så mycket utomhusbelysning med LED-teknologi som möjligt för att skona miljön. LED har både en längre hållbarhet och en lägre förbrukningskostnad vilket gör den mycket mer energisnål.