Upp

Bidgely kan nu bevaka din elanvändning i realtid

Bidgely är det innovativa startupföretaget som hjälper konsumenter hålla koll på sin energianvändning. Systemet de använder analyserar energikonsumtionen och kan igenom specifika energisignaturer läsa ut vilka apparater som används och hur mycket el de drar. Det är en väldigt imponerande teknologi som kan komma att få stor användning inom såväl hushåll som industri. Men hittills har kunskapen haft något begränsade användningsområden och data som varit svårutläst för annat än experter.

Vi skrev en kort presentation om företaget förra året. Sedan dess har de utvecklat sin tjänst ytterligare, och kan nu erbjuda detaljinformation om energikonsumtionen i realtid. Detta främst genom en enhet som installeras i hemmet och kan förse kunder med data direkt till deras mobiltelefoner.

Den mest märkvärdiga av Bidgelys nya produkter är nog deras HomeBeat Monitor, vilken helt enkelt fungerar som en brygga mellan deras Smart Meter och internet. Denna till synes simpla produkt tillåter företaget att hämta data varje fem till tio sekunder – en enorm förbättring jämfört med de 15 minuter till en timme det tar att hämta datan via mätaren. Den ökade hämtningsfrekvensen gör det möjligt att förfina sin algoritm för mer korrekta läsningar, och det är också detta som gör det möjligt att skicka kontinuerligt uppdaterad information till sina användare.

Det finns en rad tjänster som kan erbjudas i samband med denna nya utveckling. Till exempel kan man få ett meddelande på telefonen ifall energikonsumtionen i huset går upp över en förutbestämd gräns, komplett med detaljerad information om vilka enheter eller vitvaror som bidrar till överskottet och hur man kan minska förbrukningen. Det blir också lätt för konsumenter att själva testa hur mycket energi olika apparater kräver genom att sätta på och stänga av dem, och se hur den sammanlagda förbrukningen påverkas. Den stora mängden data, samt den ökade kontrollen av energiförbrukningen har också fördelar när det kommer till att lösa konflikter i elräkningen.

På grund av enhetens enkelhet så är det produkt de kan erbjuda till väldigt låga priser. Detta gör att den kan bli oerhört marknadsvänlig så fort de börjar med storskalig produktion.