Upp

Autonoma fordon innebär ökad säkerhet och nya faror

I takt med att tekniken går framåt blir även våra bilar smartare. De stora biltillverkarna tävlar med varandra om att utveckla de bästa och mest effektiva funktionerna för att öka bekvämlighet, användarvänlighet och framförallt säkerhet.

För att ge ett exempel så presenterade Ford en ny väjningsteknik förra månaden. Det är ett system av kameror och sensorer som identifierar objekt framför dig på vägen, varnar föraren och automatiskt väjer undan din bil från det.

Just hur smarta fordon kan öka trafiksäkerhet i framtiden diskuterades på Svenska Ambassaden i Washington DC i oktober. Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd deltog på konferensen "Connected Cars" där tekniken diskuterades som huvudämne.

En del av syftet var att samla information för att kunna skapa internationella regelverk som inte hämmar utvecklingen.

Den nya tekniken erbjuder mycket för världen, men den presenterar dock även en helt ny uppsättning problem som måste lösas. Som med all mjukvara finns det möjlighet för andra att utnyttja och använda sig av din teknik för egna syften. Utan tillräcklig säkerhet i dessa nya system kan bilar bli hackade, och hackers kan då ta över både styrning och bromsar.

En video från Forbes belyser detta problem med en obehaglig demonstration, där bilens funktioner hackas från baksätet på en bil.

Personerna som utför hackningen är Charlie Miller och Chris Valasek, två forskare från amerikanska Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) som är en del av Pentagon. Mjukvaran de utvecklat kan ta kontroll över alla bilens system, allt från tuta och hastighetsmätaren till bromsar och styrning. Lyckligtvis är detta för tillfället bara möjligt med en fysisk koppling in i bilens system, men den här presentationen visar vilken stor fara problemet kan innebära. Miller och Valasek hävdar dock att problematiken inte tas på allvar av biltillverkarna, och att sårbarheterna i mjukvaran är samma som de som fanns i en PC på 90-talet. Du kan läsa hela artikeln på Forbes här: Hackers Reveal Nasty New Car Attacks--With Me Behind The Wheel (Video)

Alltså ytterligare något att ha i åtanke när mer teknologi integreras i våra bilar. Mer om återvinning av avancerad bilteknik hittar du här: Örebro bildemo