Upp

Arkitekter diskuterar skyskrapor i trä

Stål och betong är starka, tunga material som låtit oss bygga våra högsta, bästa och mest pålitliga byggnader. Men det finns en rörelse bland arkitekter som förespråkar användandet trä för att bygga skyskrapor. De menar att trä som skördas på rätt sätt är ett av de bästa materialen en arkitekt kan arbeta med, och dessutom ett av de bästa sätten att göra hus mer miljövänliga.

Michael Charters är en av dessa arkitekter som har valt att arbeta med trä i stället för stål och betong. Han har utvecklat designen för en enorm skyskrapa i trä, Big Wood Skyscraper, som är tänkt att användas som ett hållbart universitetskomplex med tillhörande bibliotek, park, butiker och bostäder. En konstruktion gjord i trä på detta sätt skulle dessutom kunna absorbera koldioxid ur luften och därmed minska miljöföroreningar, för att inte tala om alla de utsläpp man undviker genom att strunta i konventionella material.

En naturlig reaktion är att en träbyggnad lätt skulle kunna utsättas för bränder. Men det är inte ett problem om man använder sig av korslaminerat timmer, som är tillverkat genom att klistra ihop torkade träbitar. Tekniken skapar en träprodukt som både är flamsäkert och betydligt starkare än vanligt trä. Alla byggnader som uppförs måste ju så klart leva upp till samma säkerhetsstandarder, oavsett vilka material som används.

Det finns faktiskt historiska bevis för att höga byggnader i trä inte bara är möjliga, utan även förvånansvärt hållbara. Ta till exempel kinesiska pagoder som stått upp till 19 våningar höga i över 1 400 år.

För mer arkitektur med intressanta material, kolla in lite av det som visades under Glasstec 2014.

Källa för bild: Evolo.us